Ce este VESA?

Standardul VESA (sau norma VESA) este denumirea pasului găurilor de fixare pentru montarea unui suport pe un televizor plat (LCD, LED, PLASMA, 3D). Este format din patru găuri pe care le vomgăsi pe partea din spate a  televizorului. Valoarea ei în cazul TV este întotdeauna scrisă în stilul următor - spre exemplu 400x400 mm (lățime x înălțime).


CUM DIFERĂ NORMA VESA

Standardul VESA pentru televizoare poate depinde de dimensiunea, tipul și anul de fabricație al televizorului. În general, cu cât este mai mare televizorul, cu atât este mai mare standardul VESA, dar uneori nic această regulă nu este valabilă. 

Ca exemplu, ne putem imagina un televizor de 37 de inci (93 cm) și un televizor de 42 inci (106 cm). Deși poate fi vorba de televizoare fabricate de diferiți  producători, pot avea acelaș standard VESA (spre exemplu, 200x200 mm).

Un alt caz referitor la standardul VESA poate fi anul producției televizorului. Din nou, ne vom imagina două televizoare. Unul produs în 2004, celălalt în 2017 și ambele cu dimensiunea de 42 inci. Televizorul mai vechi din 2004 are standardul VESA 640x390 mm, care este mai degrabă non-standard (vom reveni la această problemă mai târziu), în timp ce televizorul mai nou are standardul VESA 200x200 mm. Deci, ne va fi mult mai ușor să alegem suportul (vom explic mai târziu).


CUM SE MĂSOARĂ STANDARDUL VESA 

Foarte simplu. Pentru a măsura corect standardul VESA, este suficientă un metru obișnuit. VESA este întotdeauna măsurată ca un pătrat sau dreptunghi (lățime x înălțime), niciodată nu măsurați încrucișat. Atenție, înlocuiți lungimea orizontal și lungimea verticală măsurată, e o diferență mare între  VESA 400x200 sau 200x400!

În imaginea următoare puteți vedea clar cum să măsurați.


CUM PUTEM AFLA STANDARDUL VESA

Puteți măsura standardul VESA (vezi punctul anterior) sau îl puteți găsi în manual sau pe eticheta din spatele televizorului. Dacă nu aveți posibilitatea de a măsura standardul VESA și nu aveți parametrii nici în manual, vă recomandăm un truc simplu. Introduceți denumirea exactă a modelulului de TV în  Google și scrieți „VESA” după nume. Apoi vedeți mai multe rezultate ale căutării. Vânzătorii de televizoare au de obicei standardul VESA specificat. Însă, nu vă bazați niciodată pe o singură sursă.


VESA STANDARDUL LA SUPORTURI

Fiecare SUPORT are cel puțin un standard VESA, dar de cele mai multe ori, are câteva dimensiuni VESA. Pentru fiecare suport sunt enumerate, sau eventual specificate standardele VESA pe care le acceptă(de exemplu, 100x100 - 400x400 mm). Așadar, dacă cunoașteți standardul VESA pentru TV și suportul  selectat acceptă acest pas al găurilor de fixare, puteți utiliza suportul TV.


FIȚI ATENȚI

Standardul VESA poate avea mai multe complicații.  După cum am menționat mai sus, televizoarele mai vechi (în special televizoarele cu plasmă) pot avea standarde VESA, cum ar fi 640 x 390 mm. Aceasta este o valoare pe care nu o acceptă prea multe suporturi,  astfel alegerea este foarte limitată. Suporturile TV moderne acceptă standardele VESA, cum ar fi 100x100 mm, 200x200 mm, 300x200 mm, 400x400 mm și altele. Pe scurt, valori „întregi și frumoase”. Dacă întâlniți acest standard VESA, vă recomandăm să consultați întotdeauna vânzătorul, care vă poate recomanda un suport potrivit. 

O altă problemă poate fi aceea că televizorul nu are un standard VESA. Da, din păcate, astfel de televizoare există. Această problemă poate fi parțial rezolvată, de exemplu, prin extensii. Chiar și în acest caz vă recomandăm consultarea cu un profesionist.

În unele cazuri, am întâlnit și o astfel de „problemă” - televizorul a avut deja un suport integrat (de exemplu, SONY sau LG). Ceea ce pe de o parte este bine (nu trebuie să cheltuiți bani în plus pentru suport), dar aproape întotdeauna este vorba de un suport  fix. Prin urmare, dacă doriți ca suportul să poată fi rotit, sau să fie cu braț extensibil, aveți ghinion.

De asemenea, vă recomandăm să verificați dacă suportul are standardul VESA extins (de exemplu 200x200 până la  400x400 mm),  nu înseamnă neapărat că acceptă standardul VESA 300x200 mm. În mod ideal, este bine să consultați lista completă de standarde  sau să consultați cu vânzătorul. 

Nu în ultimul rând, este necesar să atragem atenția la poziționarea conectoarelor. Unele televizoare au conectoarele exact în centrul „pătratului VESA”, așa că aveți grijă să nu le acoperiți.


CONCLUZIE

V-am prezentat toate informațiile despre standardul VESA. Cel mai important este să ținem cont de faptul că fiecare TV poate avea un standard VESA diferit, precum și de faptul că suporturile(stativele, mesele, ...) nu sunt universale și este întotdeauna necesară verificarea compatibilității.


În cazul în care nu sunteți sigur de alegere sau nu aveți timp să studiați, nu ezitați să ne contactați. Vom pregăti cu plăcere și rapid o ofertă cu mai multe tipuri de suporturi potrivite pentru dvs.


Aveți întrebări?

Noi vă putem ajuta

Spre consultanță!

info@holders.ro